Bilde av flere deler av en strømfaktura

Slik leser du strømregningen din

Strømregningen din består av forbruk, nettleie og statlige utgifter. I denne artikkelen går vi gjennom det du må vite om strømfakturaen din.

Bilde av Gjermund Stensrud

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Sist oppdatert: 19.11.2019
Innhold:

Det kan være lurt å følge litt med på eget forbruk, og vite hva de ulike delene av strømfakturaen faktisk består av. For å hjelpe deg å få en bedre forståelse av strømregningen din går vi derfor i denne artikkelen gjennom hvordan strømfakturaen din er bygget opp og hva du som kunde kan gjøre noe med.

Strømfakturaen består av 3 deler

  • 1) Strøm- Inkluderer strømforbruk og eventuelle månedlig fast gebyr (dersom strømselskapet har dette).
  • 2) Nettleie- Betales til kraftleverandøren som eier strømnettet og skal gå til drift og vedlikehold av kraftnettet.
  • 3) Statlige avgifter- Betales til strømleverandøren din i form av påslag som er en lovpålagt kostnad for elsertifikater hvor du betaler et fast øre-beløp per kWh. Statlige avgifter betales ogsp gjennom nettleiefakturaen i form av forbruksavgift og enovaavgift. Merverdiavgift kommer på toppen av både strøm- og nettleie-fakturaen.

Strømforbruket eller kraftprisen består av forbruk og påslag. Nettleien er også todelt med et fastledd og en variabel del som avhenger av forbruket ditt. Til slutt er det de statlige avgiftene. Dette er elsertifikatavgift, forbruksavgift (elavgift), enovaavgift og merverdiavgift.

Hva er strømforbruket?

Ditt strømforbruk er vist i kWh i en gitt tidsperiode, sammen med hvor mye det koster.

Hvilken avtale du har tegnet med strømleverandøren vil ha mye å si for hvor mye du betaler for strømforbruket. Du kan velge mellom hovedtypene fastprisavtale, variabel pris, spotpris, innkjøpspris og timespotavtale.

Les mer: Velg beste strømavtale for deg

Uansett hvilken avtale du tegner, vil den endelige summen på strømregningen din variere hver måned ut fra hvor stort strømforbruket ditt har vært. Mange tror en fastprisavtale innebærer at du får like stor strømregning hver måned, men dette er ikke tilfelle. Selv om kraftprisen per kWh er fastsatt når du har en fastprisavtale, vil strømregningen likevel gå noe opp og ned, ettersom antall kWh du bruker vil variere hver måned.

I tillegg til strømforbruket ditt må du også betale et påslag – en øresats per kWh du bruker. Dette er i realiteten hvor strømleverandøren din tjener mest på kundeforholdet ditt, om du ikke har andre tilleggsprodukter knyttet til avtalen din. Har du en fastprisavtale, bakes påslaget inn i den faste prisen.

Faste månedspriser kan også tilkomme, så les derfor avtalevilkårene nøye.

Hva består nettleien av?

Nettleie er betaling for levering av strømmen gjennom strømnettet. Den andre delen av strømregningen, enten du får det på samme faktura eller ikke, er nettleien.

Du kan ikke bytte nettleverandør på samme måte som strømleverandør, og prisene på nettleien får ikke du som kunde gjort noe med.

Nettleien består av to deler – et fastledd og et såkalt energiledd eller «fraktpris». Energileddet baseres på faktisk forbruk. Bruker du lite strøm er denne delen av nettleien lav. Fastleddet er like dyrt uansett forbruk.

Geografi er en viktig faktor i nettleien og baseres på en inndeling av Norge i fem ulike prisområder. Det er derfor nettleien varierer, også på fastleddet avhengig av hvor du bor.

Les mer: Nettleie: Hva er det og hva betaler du for?

Hvorfor er det statlige avgifter på strømregningen?

Statlige avgifter du betaler over strømregningen er forbruksavgift, merverdiavgift, enovaavgift og elsertifikater. Staten bestemmer til en hver tid satsene for disse avgiftene.

Elsertifikatet er inkludert i påslaget eller fastprisen du betaler til strømleverandøren, mens forbruksavgift og enovaavgift er bakt inn i nettleien. Merverdiavgiften kommer på toppen av det hele.

Usikker på hva de statlige avgiftene er og hva pengene går til? I oversikten under forklarer vi det du må vite.

Dette betyr begrepene på strømregningen:

Det er ikke bare oppbyggingen av fakturaen som kan være forvirrende. I tillegg til å vite hva du betaler for kan det være nyttig å vite hva de ulike begrepene du møter på faktisk betyr og hva de innebærer.

A konto fakturering

Delvis forskuddsbetaling. Basert på forbrukshistorikk faktureres du for neste periodes strømforbruk på forhånd. Har du betalt mindre enn det faktiske forbruket må du betale mer i etterkant, men om du har betalt for mye vil du få tilbake det overskytende forskuddet.

Avregning

Når nettselskap eller strømleverandør beregner hvor mye du må betale gjør de en avregning, basert på en manuell måleravlesning eller et estimat basert på tidligere forbruk. Etter utrullingen av smarte strømmålere er avregningen mer nøyaktig enn noensinne da den får ferske avlesninger å basere seg på kontinuerlig.

Avtalegiro

Avtalegiro er en norsk betalingstjeneste for automatisk betaling av regninger. Da slipper man å manuelt legge inn KID-nummer o.l. hver måned når strømregningen skal betales.

Beregnet beløp

Om det mangler en faktisk måleravlesning vil strømleverandøren beregne et beløp basert på tidligere forbruk.

eFaktura

eFaktura er en digital fakturaløsning som ikke baserer seg på verken post eller e-post. Når du inngår en eFaktura-avtale får du strømregningen din direkte i nettbanken. Da slipper man å manuelt legge til opplysninger som KID-nummer og beløp, men man kan enkelt godkjenne eller endre på fakturaen i nettbanken.

Elsertifikater

Elsertifikater er en økonomisk støtteordning som gir kraftprodusenter insentiver til å investere i fornybar strømproduksjon.
Les mer her: Hva er elsertifikater?

Enovaavgift

Enovaavgiften er et påslag i nettleien som går til å finansiere Energifondet som igjen finansierer Enova. Enova arbeider blant annet for å redusere energiforbruk og øke produksjon av fornybar energi.

Etterskuddsvis fakturering

Når du faktureres for strømforbruket ditt, basert på faktiske kraftpriser og ditt eget forbruk slik det er registrert av strømmåleren din. Forbrukerrådet anbefaler at du får en strømavtale med etterskuddsvis fakturering.

Fakturagebyr

Gebyr ment å dekke faktureringskostnadene til selskapet. Avtaler med eFaktura er som regel, men ikke alltid, uten fakturagebyr. Selskaper kan ikke kreve fakturagebyr om dette ikke er tydelig opplyst om i avtalen.

Forbruk

Viser strømforbruket ditt for en gitt periode. Mengden oppgis i kWh (kilowattimer). Ifølge SSB brukte en gjennomsnittlig husholdning omtrent 16 000 kWh på et år i 2016.

Forbruksavgift

Forbruksavgiften på strøm, eller elavgiften som den også kalles, er en statlig innført avgift på forbruk av elektrisk energi. Avgiften ble innført i 1951.

Forsinkelsesrente

Ved for sen betaling kan det bli lagt til forsinkelsesrente eller et forsinkelsesgebyr.

Forskuddsbetaling

Se Akonto-fakturering. Forskuddsbetaling anbefales ikke av Forbrukerrådet, da du sjeldent vil komme positivt ut med en slik avtale. Går for eksempel strømleverandøren konkurs kan du se langt etter det du har overbetalt.

Gjennomfakturering

Gjennomfakturering betyr at du får kraftavtalen og nettleien på samme faktura, og betaler begge deler til strømselskapet. Dermed trenger du kun å forholde deg til en enkelt strømregning når det kommer til strømforbruk. Gjennomfakturering ble innført fra 1. september 2016, men støttes ikke av alle selskaper.

Målernummer

Det unike ID-nummeret som brukes til å identifisere strømmåleren din. Du finner nummeret på strømmåleren eller strømregningen din.

Målepunkt-ID

Det unike ID-nummeret for hvor strømmåleren din er montert. Nummeret er oppgitt på strømregningen, eller så kan man få det opplyst fra nettselskapet.

Periode

Oppgir datoene de ulike utgiftene på fakturaen stammer fra.

Pris

Viser hvilken pris som gjelder for forbruk, nettleie, påslag og eventuelle fastbeløp.

Påslag

Et pristillegg på regningen din som kraftleverandørene tar på toppen av andre utgifter. Oppgis også som fastbeløp. På avtaler med spotpris, innkjøpspris og timespot er påslaget en av de største skillelinjene.


Artikkelserie: Alt om strømregningen

Usikker på noe med strømregningen din? Få svar på det du lurer på i vår artikkelserie om strømregningen.

  1. Slik leser du strømregningen din
  2. Nettleie: Hva er det og hva betaler du for?
  3. Gjennomfakturering – Fellesfaktura for strøm og nettleie
  4. Opprinnelsesgarantier – Hvor kommer strømmen din fra?
  5. Hva er elsertifikater?
  6. Slik bestemmes dagens strømpris?
  7. Finn billigste strømavtale selv her